Bardzo proste w przygotowaniu. Efektowne, i szybko znikające ze stołu. Wielkim plusem, jest to, że wykorzystujemy 100% pomarańczy- nie zmarnuje się nic. Galaretki w pomarańczach.
Przepis jest banalnie prosty.
Galaretki w pomarańczach:
2 kg pomarańczy
galaretki w różnych kolorach
Pomarańcze myjemy i wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Zanim zostają do nas przetransportowane, są pryskane wielką ilością chemii mającej na celu zwiększenie trwałości owoców, dlatego warto to zrobić, żeby uniknąć zatrucia. Każdą przekrawamy na pół i łyżeczką, bądź ręką wydrążamy miąższ. Z miąższu robimy sok. Do wydrążonych polówek wlewamy delikatnie tężejącą już galaretkę., układamy na talerzyki do lodówki. Po całkowitym ścięciu galaretki, przekrawamy połówki jeszcze na pół, tak żeby powstały ćwiartki pomarańczy.
Taka atrakcja jest świetna na przyjęcie urodzinowe naszego szkraba, które wypada w upalny dzień. Można wcześniej delikatnie zmrozić przygotowane już ćwiarteczki, co będzie orzeźwiającym akcentem.