Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci każde dziecko. Począwszy od nazwy, po kolor i smak. Po małych modyfikacjach, które dodałam, posmakuje też i Wam. Przepis krąży w sieci jako ciasto Shrek, a jedna z jego warstw zrobiona jest na zielonym soku Pysio, albo Kubuś. Nie jest to złe wykonanie, ale jak dla mnie smak tej masy jest strasznie mdły i nijaki. Dlatego ja swoją masę zrobiłam na zielonym Frugo, które jest zdecydowanie lepsze przez swój orzeźwiający smak. Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)

pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

16 gramów cukru waniliowego/wanilinowego

8  łyżek cukru

szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier rozpuści się w białkach, dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach do rozprowadzenia, i na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Pieczemy w nagrzanym do 180’C piekarniku, w termoobiegu przez ok 30 minut. Dla upewnienia czy ciasto jest upieczone, sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Wyciągamy od razu po upieczeniu z blaszki, przewracając do góry nogami. Po 5 minutach znów odwracamy wkładając do blaszki. Ściągamy przyrumienioną górną warstwę biszkopta, bardzo cienko ( jeśli przewrócicie biszkopt po upieczeniu, to po włożeniu na blaszkę ta delikatna wierzchnia warstwa sama powinna odchodzić)- co sprawi, że po ukrojeniu gotowe już ciasto, nie będzie się rozdzielało na talerzu.

Ciasto Shrek

 

Pierwsza warstwa budyń z Frugo:

0,5 litra zielonego Frugo

2,5 opakowania  budyniu śmietankowego

Frugo wlewamy do garnka, gotujemy. Budynie rozrabiamy w odrobinie( 1/4 szklanki) wody. Kiedy Frugo zacznie się gotować wlewamy budynie i dobrze mieszamy. Wylewamy jeszcze ciepły na biszkopt. Od razu rozprowadzając w miarę równo po całym biszkopcie. Kiedy budyń wystygnie będzie to niemożliwe.Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Druga warstwa jasna- ptasie mleczko:

0,5 litra mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% (kiedyś w puszce, teraz w kartoniku Gostyń, albo Łaciate)

2 galaretki kiwi albo agrestowe (zielone)

1 szklanka wody

4 łyżki cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

2 opakowania ulubionych delicji

1 zielona galaretka

2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy galaretka wystygnie( musi być chłodna) dobrze schłodzone mleko ubijamy mikserem. Jeżeli lubicie bardziej słodkie desery, dodajecie jeszcze cukier. Mleko nie ubije się na sztywną pianę tak jak białka, delikatnie się jednak spieni. Po kilku minutach ubijania mleka, cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Jeżeli masa od razu stężeje, wylewamy na schłodzone już ciasto. Jeżeli jest mocno rzadka, wkładamy dosłownie na kilka minut do lodówki, cały czas kontrolując gęstość. Po wylaniu na ciasto od razu układamy delicje, czekoladą do góry. Zalewamy tężejącą galaretką.

Ciasto Shrek

 

  • Jeżeli zrobicie ciasto w dokładnie takiej kombinacji, warstwa z Frugo może się oddzielać od ptasiej pianki po nałożeniu na talerz. Nie przejmujcie się, to normalne. Żeby tego uniknąć, wystarczy na jeszcze ciepły budyń, ułożyć okrągłe biszkopty, a później działać jak w przepisie.
  • Delicje możecie dać też do środka na ciepłą warstwę z Frugo, a wierzch ozdobić plasterkami kiwi i zalać galaretką. Uwaga!!! Kwas z kiwi spowoduje powolniejsze tężenie galaretki, dlatego warto przygotować ciasto dużo wcześniej niż planujemy podać, a zapobiegawczo w 0,5 litra wody rozrobić 2 galaretki, a nie 1 jak jest na opakowaniu.
  • Wersja dla leniuchów?  Zamiast piec biszkopt, układamy na blaszce okrągłe gotowe biszkopty.
  • Jeżeli macie problem ze znalezieniem zielonego Frugo, możecie zastąpić je zielonym Pysiem albo Kubusiem.
  • Śmiało możecie też zrobić to ciasto w zupełnie innych kolorach, Frugo występuje w całej palecie barw, a jak się postaracie znajdziecie też np. niebieskie i różowe galaretki;)
  • Wersja Fit- pomijamy wszelkie ilości dodanego cukru. Galaretki, Frugo i delicje  są już wystarczają słodkie i zbilansują cukier w reszcie ciasta.