Muszę przyznać, że W-Z tka nie jest ulubionym ciastem w naszym domu. Powód jest banalnie prosty. Chłopaki lubią bardzo słodkie ciasta, a W-Z do nich niestety nie należy. Musiałabym do samego ciasta i bitej śmietany, wsypać tonę cukru, żeby zaspokoić ich potrzebę słodyczy. Dlatego, jeżeli nie lubicie słodkich ciast, klasyczna W-Z tka będzie idealna.

DSC_0589

Przepis jest na tortownice o średnicy 23 cm.

Ciasto:

6 jajek

150 g drobnego cukru do wypieków

115 g mąki pszennej

25 g kakao

40 g masła, roztopionego i wystudzonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubić na puszystą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo druga połowę cukru. Dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia i równie delikatnie wymieszać.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w piekarniku ok 30 minut, w temperaturze 180’. Po upieczeniu, wystudzić i przekroić na dwie równe części.

Do nasączenia:

¼ szklanki przegotowanej wody

½ szklanki nalewki, likieru albo innego słodkiego alkoholu

Alkohol zmieszać z wodą i nasączyć połową spód, a drugą połową wierzch ciasta. Im mocniej nasączone ciasto, tym lepiej.

Bita Śmietana:

500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% (może być 30% )

2 łyżeczki żelatyny

¼ szklanki gorącej przegotowanej wody

4 łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu, małym strumieniem dodajemy żelatynę, cały czas miksując.

Żelatyna musi być dobrze wystudzona.  Przełożyć ciasto bita śmietaną, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Polewa:

60 g mlecznej czekolady

60 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany kremówki

10 g masła

Wszystkie składniki wrzucić do garnka, rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto.

DSC_0591