Muszę przyznać, że W-Z tka nie jest ulubionym ciastem w naszym domu. Powód jest banalnie prosty. Chłopaki lubią bardzo słodkie ciasta, a W-Z do nich niestety nie należy. Musiałabym do samego ciasta i bitej śmietany, wsypać tonę cukru, żeby zaspokoić ich potrzebę słodyczy. Dlatego, jeżeli nie lubicie słodkich ciast, klasyczna W-Z tka będzie idealna.
Przepis jest na tortownice o średnicy 23 cm.
Ciasto:
6 jajek
150 g drobnego cukru do wypieków
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła, roztopionego i wystudzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić na puszystą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo druga połowę cukru. Dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia i równie delikatnie wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w piekarniku ok 30 minut, w temperaturze 180’. Po upieczeniu, wystudzić i przekroić na dwie równe części.
Do nasączenia:
¼ szklanki przegotowanej wody
½ szklanki nalewki, likieru albo innego słodkiego alkoholu
Alkohol zmieszać z wodą i nasączyć połową spód, a drugą połową wierzch ciasta. Im mocniej nasączone ciasto, tym lepiej.
Bita Śmietana:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% (może być 30% )
2 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki gorącej przegotowanej wody
4 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu, małym strumieniem dodajemy żelatynę, cały czas miksując.
Żelatyna musi być dobrze wystudzona. Przełożyć ciasto bita śmietaną, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa:
60 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
10 g masła
Wszystkie składniki wrzucić do garnka, rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto.