Do tej pory robiłam serniki na zimno, bazując na serkach homogenizowanych. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na coś bardziej serowego. Problem miałam z Szalonym, bo ten woli jednak te delikatniejsze serniki, ale myślę, że udało mi się znaleźć kompromis doskonały :) Jeżeli macie ochotę na coś słodko-orzeźwiającego w upalne dni i niespecjalnie lubicie piec, to spodoba Wam się ten przepis na sernik na zimno z jagodami.
Sernik n zimno z jagodami
Spód:
- duże opakowanie herbatników albo biszkoptów
- pół kostki masła
- cukier opcjonalnie
Herbatniki mielimy w blenderze, albo wkładamy do worka i traktujemy wałkiem;) Mieszamy z roztopionym masłem, i jeżeli lubicie dużo słodyczy możecie dosłodzić sobie spód cukrem. Wykładamy na blaszkę lub tortownicę, ugniatamy spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 60 dag sera białego( u mnie z okolicznej mleczarni)
- 5 serków waniliowych homogenizowanych(u mnie Danio waniliowe)
- 3 duże łyżki żelatyny
- 1/3 szklani wody
- szklanka borówki leśnej
- opcjonalnie cukier do dosłodzenia masy
Ser mielimy podwójnie. Ja swój wrzuciłam do blendera razem z serkami homogenizowanymi (dosypałam trochę cukru waniliowego), i wszystko połączyłam w gładka masę. To jest tez moment, kiedy sprawdzamy poziom słodkości i dosładzamy według własnych preferencji. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. dodajemy do masy serowej i miksujemy(ja dodałam jeszcze ciepłą,ale nie gorąca żelatynę i blendowałam do gładkości) żeby nie było grudek. Podzieliłam masę na dwie części. Do jednej dodałam jagody i jeszcze chwile blendowałam. Wylewałam na środek tortownicy, kładąc na zmianę łyżkę borówkowej, łyżkę białej masy.
Serki homogenizowane można zastąpić jogurtem greckim albo naturalnym gęstym.
Wykończenie:
- galaretka z owoców leśnych
- jagody i truskawki( mogą być maliny, jeżyny)
Kiedy masa serowa zastygnie na wierzch dajemy galaretkę z owocami. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu!