Sernik na zimno, to idealny deser na upały. Sezon truskawkowy w pełni. Za chwilę zaczną się borówki, maliny, jeżyny, porzeczki…więc całe lato możemy szaleć w kompozycjach smakowych sernika.
Przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty. Teoretycznie robi się go bardzo szybko. W praktyce musimy uzbroić się w cierpliwość, kiedy poszczególne warstwy tężeją. Przepis na dużą tortownicę.
Spód:
- duże opakowanie herbatników
- 3/4 kostki masła
- opcjonalnie odrobina cukru
Herbatniki kruszymy w blenderze na drobny piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy. Czasem dodaje odrobinę cukru, jeżeli wiem że chłopaki mają ssanie na bardzo słodkie ciasto. Mieszankę wysypujemy na tortownice. Porządnie ugniatamy na przykład łyżką i wstawiamy na chwilę do lodówki, albo zamrażalnika, żeby masło stężało i połączyło cały piasek z herbatników.
Masa serowa:
- wiaderko sera na sernik-waniliowe
- kostka sera półtłustego
- ok 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/4 szklanki gorącej przegotowanej wody
Ser w wiaderku wrzucamy do malaksera z kostką sera pełnotłustego i łączymy w jednolita masę. Jeżeli użyjecie sera o smaku waniliowym, praktycznie skończyliście. Ten ser jest słodki, więc nie musicie dodawać cukru ani aromatów do smaku. W przeciwnym wypadku dodajcie cukier waniliowy i dosłodźcie do smaku. Ja robię to na oko. Nie znaczy to, że sypie na oko cukier ;) Dosypuję cukier i sprawdzam poziom słodkości jęzorem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, łączymy z masą serową i wylewamy na herbatnikowy spód. Układamy tryskawki- ilość wedle uznania- i wkładamy sernik na zimno do lodówki na czas tężenia.
Dodatkowo:
- truskawek, soczystych i słodkich pół tony albo i więcej
- 2 galaretki o takim samym smaku, czyli truskawkowe
I tutaj chyba nie muszę Wam tłumaczyć, jak należy postępować z opakowaniem galaretki truskawkowej? ;) Dla opornych: rozpuszczamy jak na opakowaniu, kiedy zacznie tężeć zalewamy masę serową.
I to by było na tyle. Masa serowa tężeje około 2 godzin. Ja zawsze mam miejsce w zamrażalniku, więc w ten sposób skracam proces ślinotoku i czekania do godziny ;)