Sernik na zimno, to idealny deser na upały. Sezon truskawkowy w pełni. Za chwilę zaczną się borówki, maliny, jeżyny, porzeczki…więc całe lato możemy szaleć w kompozycjach smakowych sernika.

DSC_1501

Przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty. Teoretycznie robi się go bardzo szybko. W praktyce musimy uzbroić się w cierpliwość, kiedy poszczególne warstwy tężeją. Przepis na dużą tortownicę.

Spód:

  • duże opakowanie herbatników
  • 3/4 kostki masła
  • opcjonalnie odrobina cukru

Herbatniki kruszymy w blenderze na drobny piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy. Czasem dodaje odrobinę cukru, jeżeli wiem że chłopaki mają ssanie na bardzo słodkie ciasto. Mieszankę wysypujemy na tortownice. Porządnie ugniatamy na przykład łyżką i wstawiamy na chwilę do lodówki, albo zamrażalnika, żeby masło stężało i połączyło cały piasek z herbatników.

Masa serowa:

  • wiaderko sera na sernik-waniliowe
  • kostka sera półtłustego
  • ok 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki gorącej przegotowanej wody

Ser w wiaderku wrzucamy do malaksera z kostką sera pełnotłustego i łączymy w jednolita masę. Jeżeli użyjecie sera o smaku waniliowym, praktycznie skończyliście. Ten ser jest słodki, więc nie musicie dodawać cukru ani aromatów do smaku. W przeciwnym wypadku dodajcie cukier waniliowy i dosłodźcie do smaku. Ja robię to na oko. Nie znaczy to, że sypie na oko cukier ;) Dosypuję cukier i sprawdzam poziom słodkości jęzorem.  Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, łączymy z masą serową i wylewamy na herbatnikowy spód. Układamy tryskawki- ilość wedle uznania- i wkładamy sernik na zimno do lodówki na czas tężenia.

Dodatkowo:

  • truskawek, soczystych i słodkich pół tony albo i więcej
  • 2 galaretki o takim samym smaku, czyli truskawkowe

I tutaj chyba nie muszę Wam tłumaczyć, jak należy postępować z opakowaniem galaretki truskawkowej? ;) Dla opornych: rozpuszczamy jak na opakowaniu, kiedy zacznie tężeć zalewamy masę serową.

I to by było na tyle. Masa serowa tężeje około 2 godzin. Ja zawsze mam miejsce w zamrażalniku, więc w ten sposób skracam proces ślinotoku i czekania do godziny ;)

DSC_1529

DSC_1509

DSC_1506

DSC_1505

DSC_1510

DSC_1527

DSC_1501