O tym jak schudłam 20 kg pisałam Wam TUTAJ . Teoretycznie zasady są bardzo proste. Trzeba jeść! Jednak jeść trzeba zdrowiej, mniej a częściej. Niby proste, ale większość z Was pojęcia nie ma co to znaczy. Dzisiaj trochę jaśniej wyłożę Wam te zasady.
Żeby zacząć dietę redukcyjną, której celem jest zrzucenie tkanki tłuszczowej, czyli w skrócie i po polsku uszczuplenie naszego tyłka, należy wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu. To bardzo prosto wyliczyć.
Polecam Wam przelicznik na TEJ stronce. Nie tylko powie Wam ile kalorii potrzebujecie, w zależności od zróżnicowanej aktywności, ale też wyliczy Wam ile powinniście spożywać węglowodanów, tłuszczy i białka w gramach. Dlatego bardzo ważna będzie kuchenna waga. Ale tylko przez początkową fazę odchudzania. Później, kiedy poznacie swój organizm, dojdziecie do perfekcji w wyliczeniach bez wagi “na oko”.
UWAGA! Jeżeli chcecie przytyć (a wiem że są takie osoby), ten przelicznik podpowie Wam z jakim bilansem kalorycznym można to osiągnąć! ;)
Jeżeli znamy już swój bilans kaloryczny, wiemy jakie składniki powinniśmy spożywać w jakich ilościach w ciągu dnia, czas przejść dalej.
1. Pięć posiłków dziennie.
Śniadanie to posiłek najważniejszy! Powinien być pożywny i dawać energię na cały dzień! Na śniadanie jedzcie węglowodany, które wieczorem są niewskazane.
Zorganizujcie sobie dzień. Wiecie o której wstajecie codziennie. Jeżeli jest to 7- niech będzie to też pora pierwszego posiłku. Kolejny o 10, później 13, 16 i 18. Możecie rozszerzyć odstęp między posiłkami do 4 godzin. ale niech będzie to maksimum. Trzymajcie się tego grafiku! Organizm przyzwyczai się i przestawi na szybsze trawienie. W wypadku kiedy, zastosujecie głodówkę, zacznie magazynować energię jak wielbłąd. Zamiast ją spalać waga stanie w miejscu.
2.Pudełkowe żarcie-boxy
Wiem, że większość z Was pracuje. Czasem więc będzie ciężko. Jednak nauczycie się przygotowywać posiłki dzień wcześniej. Nawet na dwa dni. To Wam ułatwi sprawę. Niech jedzenie będzie gotowe i zaplanowane na każdą porę karmienia. Wtedy unikniecie typowych wpadek, kiedy na szybko, na głodno trzeba coś przekąsić. Bądźcie przygotowani na każdą sytuację. Jeżeli nie macie czasu na jedzenie, pijcie owocowe i warzywne smoothie albo białkowe koktajle.
Dodając siemię lniane wzbogacicie koktajl o błonnik pokarmowy, a dodatkowo będzie ona bardziej sycący
Ekologiczna butelka-Equa Polska
2. Co z czym ?
Nie wszyscy wiedzą, że pewnych grup produktów nie powinno się ze sobą łączyć. Zróbcie sobie prostą listę, którą powiesicie w kuchni. Taka ściągawka przy planowaniu posiłków.
Białko + Tłuszcze = TAK
Węglowodany + Tłuszcze = NIE
1.Posiłek: Węglowodany
2.Posiłek:Białko+tłuszcze+owoc
3.Posiłek:Białko+warzywa
4.Posiłek:Warzywa
5.Posiłek:Białko+tłuszcze
Przy czym mówimy o zdrowych tłuszczach.
Pamiętajcie że warzywa możecie jeść w nieograniczonych ilościach. Natomiast owoce najlepiej jeść do godzin południowych, popołudniowych ze względu na zawartość cukrów.
3.Nie zapominamy o wodzie!
O tym jak ważna jest woda, pisałam Wam w TYM poście. I będę t powtarzała jak mantrę. Woda jest niezbędna do życia. Ale nie ograniczajmy się tylko do wody. Świerze wyciskane soki, owocowe i warzywne smoothie, koktajle owocowe. Pamiętajmy, że każdy z powyższych napojów to w większości składu woda właśnie ;) A jeśli pijecie je z ulubionego kubka, albo przyrządzone w domu i zabrane ze sobą w drogę, do pracy czy szkoły, w designerskiej i ekologicznej butelce- są jeszcze smaczniejsze!
Ekologiczna butelka – Equa Polska
Zapewne spodobała Wam się moja czaderska eko butla, która jest ze mną wszędzie? To świetnie! Mam dla Was do rozdania dwie takie butelki!
Ale to nie wszystko, bo po za butelkami jest coś jeszcze ekstra! Lećcie na Facebooka i zgarniajcie butelki w konkursie. Powodzenia!