Kasza jaglana, tak bardzo niedoceniana. Sama bardzo długo się do niej skradałam. I bardzo żałuję, bo stała się moją ulubienicą spośród wszystkich kasz. Można ją jeść zarówno na słodko jak i na słono i w obu przypadkach będzie pyszna. Dzisiaj serwuje Wam bardzo zdrowe i dietetyczne danie obiadowe- placuszki jaglane.

DSC_0916

Składniki na placki jaglane (ok 6 sztuk):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • średnia marchewka
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • opcjonalnie-garść posiekanej zieleniny (koperek, natka)
  • oliwa z oliwek

Kaszę płuczemy do czystej wody na drobnym sicie. Dzięki temu pozbędziemy się całej goryczy jaką ma w sobie kasza.  Gotujemy kaszę w 2 szklankach osolonej wody. Od momentu zagotowania wody ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 15-20 minut, żeby kasza wchłonęła całą wodę i doszła. Na oliwie z oliwek rumienimy cebulę i marchewkę startą na średnich oczkach. Kiedy kasza troszkę ostygnie(żeby nie poparzyć rąk) rozdrabniamy widelcem, dodajemy marchew z cebulą, zieleniną, doprawiamy , mieszamy i formujemy niewielkie placuszki.

Możemy usmażyć placuszki jaglane na oliwie, albo oleju na rozgrzanej patelni. Jadnak ja wolę wersję fit i układam je na papierze do pieczenia i piekę w piekarniku. Ok 30-40 minut. Do momentu zrumienienia. W przepisie celowo nie ma jajka. Wielkim plusem jaglanki jest to, że nie potrzebuje żadnych sklejaczy przy produkcji placków czy burgerów.

Sos pieczarkowy:

  • ok 30 dag pieczarek
  • odrobina masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony lubczyk
  • odrobina śmietany i mąki do zagęszczenia
  • 3 szklanki

Pieczarki myjemy, obieramy (ja nigdy nie obieram), kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie masła w garnuszku doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Zalewamy wodą, gotujemy chwilę, żeby wydobyć smak pieczarek. doprawiamy solą, pieprzem, gałką i lubczykiem. Pod koniec gotowanie podbijamy mąką i śmietaną.

Surówka z marchewki na ostro:

  • marchew
  • chrzan w słoiczku

Marchew obieramy, ścieramy na średnich oczkach na tarku i mieszamy z chrzanem. Ilość chrzanu w zależności od ostrości. Gotowe!

DSC_0933 DSC_0928