Ostatnia z moich zasobów, domowa nalewka o smaku kukułek. W zasadzie jest to delikatniejsza wersja nalewki czekoladowej. Ma delikatny posmak kakaowy. Ale to zasługa tylko i wyłącznie cukierków. Są dwa sposoby na jej wykonanie. Jeden szybszy, drugi wymagający długiego leżakowania nalewki z kukułek. Dzisiaj mam dla Was szybszą wersję. Bo kto by tak czekał!

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

Nalewkę  smaku kukułki piłam kiedyś w gościach. Tak mi wtedy posmakowała, że wyszłam od gospodarzy porządnie zawiana tym rarytasem ;) Postanowiłam, że sama przyrządzę ją w domu. Jednak kiedy dowiedziałam, się jaki jest czas leżakowania, stwierdziłam, że tak być nie może. Patrzeć na butelkę, ślinić się na jej widok i nie móc jej wypić przez długie tygodnie a nawet miesiące? Sposób o jakim mowa, to tylko dwa składniki czysta wódka i cukierki o smaku kukułek. Cukierki rozdrabniamy i mieszamy z wódką. I tu zaczyna się podłoże tak długiego oczekiwania na przegryzienie się nalewki. Chodzi o to, żeby cukierki się rozpuściły. Dlatego często trzeba butelką potrząsać, a i tak trwa to sporo czasu. Chociaż smak jest warty oczekiwania, ja postanowiłam obejść ten proces.

Podobnie jak w poprzednich wersjach smakowych moich nalewek, i tutaj podstawowe składniki są trzy. Spirytus i dwie wersje mleka skondensowanego, słodzone i niesłodzone. Nowym składnikiem są oczywiście kukułki.

Domowa nalewka z kukułek

Składniki:

  • 30 dag cukierków kukułek
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml spirytusu

nalewka z kukułek

Mleko niesłodzone przelewamy do garnka, wsypujemy cukierki i na małym ogniu cały czas mieszamy, do rozpuszczenia się cukierków. Trwa to około piętnastu, a nawet dwudziestu minut. Jak widzicie nawet przy obróbce cieplnej, proces rozpuszczania cukierków trwa długo. Po rozpuszczeniu cukierków dodajemy mleko słodzone, spirytus. Mieszamy i gotowe!

Jeżeli smak kukułek będzie za mało wyczuwalny, możecie zadziałać na dwa sposoby. Albo dodać większą ilość cukierków, albo, w przypadku kiedy cukierki się już skończyły dodać odrobinę kakao. Mi intensywność smaku odpowiadała, więc nie dosypywałam kakao. Jeżeli nalewka będzie zbyt gęsta, lub słodka, dolewamy mleka skondensowanego niesłodzonego.

Pamiętajcie, że każda nalewka potrzebuje dnia, a nawet dwóch żeby się przegryźć. Wtedy dopiero będziecie mogli poczuć ostateczny smak.

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

nalewka z kukułek

Zobacz także:

DSC_2211

DSC_2224