Nadszedł czas, kiedy na dworze jest na tyle zimno, że po powrocie do domu możemy bezkarnie rozgrzewać się różnymi trunkami. Im zimniej, tym mocniejszy trunek preferuję. Jednak w takim rozgrzewaniu mam jedną zasadę. Musi być na słodko. Dlatego dzisiaj pierwszy z serki wpisów o nalewkach. Dzisiaj domowa nalewka kokosowa.
nalewka kokosowa
Zazwyczaj kiedy wpadam do domu zmarznięta, jestem też potwornie głodna. Dlatego słodka nalewka nie tylko rozgrzewa, ale oszukuje mój żołądek na czas przygotowania posiłku. A przy okazji, nie oszukujmy się, zaspokaja potrzebę słodyczy, która w zimie jest nieskończona. Dlatego też, to właśnie przed świętami zaczynam produkcję wszelkich nalewek. Ale jest też inny powód. Takie domowe nalewki, to idealny pomysł na prezenty hand made, dla dorosłych!
Nie przepadam za samymi wiórkami kokosowymi. Są za suche jak dla mnie. Jednak sam smak kokosu i przetworzony kokos(prażony na słodko) już bardzo lubię. Jeżeli i Wy maci awersję do wiórek, nie przejmujcie się. Są nam potrzebne tylko, do pozyskania kokosowego smaku.
Domowa nalewka kokosowa
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 200 ml spirytusu
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Z wiórkami możemy rozprawić się na dwa sposoby. Na szybko; zalewamy wiórka mlekiem z puszki i wstawiamy na delikatny ogień. Ogień naprawdę musi być delikatny, ponieważ mleko zacznie w trakcie gotowania gęstnieć. A tego nie chcemy. Zależy nam, żeby podczas delikatnego nagrzewania namoczony kokos uwolnił swój smak i aromat do mleka. Po kilku minutach wyłączamy gaz. Dolewamy spirytus, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie, przelewamy miksturę przez drobne sitko i przecierami wiórka do sucha. I w zasadzie nalewka gotowa. Potrzebuje tylko dnia, a najlepiej kilku, żeby się porządnie przegryzła.
Wersja wolniejsza, polega na zalaniu wiórek spirytusem i odstawieniu ich na dzień, a najlepiej kilka. Po tym czasie wiórka przelewamy przez sitko i przecieramy „do sucha”. Wiórka możecie wykorzystać do ciasta, albo do zrobienia ciasteczek kokosanek. Jednak raczej tylko dla dorosłych:) Aromatyzowany kokosem spirytus mieszamy z mlekiem i gotowe! Tutaj podobnie jak w szybszej wersji nalewki musi się przegryźć.
Nalewka może Wam się rozwarstwiać, kiedy będzie stała. To normalne. Przed spożyciem, wystarczy ją dobrze wymieszać. Jeżeli lubicie mniej słodkie trunki, wystarczy dolać mleka skondensowanego niesłodzonego. To samo w przypadku, kiedy chcecie rozrzedzić nalewkę, bo muszę przyznać że jest dość gęsta. Jednak mi taka konsystencja odpowiada. Żeby nie zgęstniała, trzymam ją w pokojowej temperaturze. W lodówce, bardzo szybko się ścina.
Taka nalewka to nie tylko świetny rozgrzewający trunek. Chociaż powiem Wam, że nie wiem, czy bardziej uwielbiam ją za właściwości rozgrzewające, czy za sam smak ;) To tez świetny dodatek do deserów (lodów), ciast, kawy a nawet na prezent! Ja co roku, robię większe ilości, żeby móc obdarować bliskie mi osoby. Ale o tym, w jednym z kolejnych postów ;)
Zobacz także:
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło, jeżeli go udostępnisz. Możesz też polubić ten post, albo zostawić komentarz. Dla Ciebie to chwila, a dla mnie będzie to mały dowód docenienia mojej pracy ;)
Comments
Monika Stankiewicz
16/12/2017
Moja stoi już półtorej roku ? polecam zrobić z rajskich jabłek ??
Monika Jurek
15/12/2017
Mam tak samo z tą miłością do wiórek ?same to niezbyt mi smakują, ale po przetworzenia to już tak. Koniecznie muszę sobie zrobić naleweczke na święta ?
Inspiracje prezentów hand made-pomysły na prezenty od serca! – Szalonooka.pl
12/12/2017
[…] nalewki; kukułkowa , kokosowa , czekoladowaDomowe szyszki z ryżu preparowanego […]
Dominika
19/11/2017
Hej :) Czy można zamienić mleko skondensowane niesłodzone na mleczko kokosowe? ;>
Ania Dominko
13/12/2016
Mam pytanie do przepisu na nalewkę kokosową. Bo zalałam 200g wiórek 200 ml spirytusu. I jest tak dużo tych wiórek w stosunku do spirytusu że wygląda jakby połowa tych wiórków wogóle nie była zalana. A cały spirytus wsiąkł. To tak.powinno być czy coś pokręciłam?
Inspiracje prezentów hand made – Szalonooka
13/12/2015
[…] nalewki; kukułkowa , kokosowa , czekoladowaDomowe szyszki z ryżu preparowanego […]
Edyta Piechowicz
7/12/2015
Czy moge uzyc wodki zamiast spirytusu?takie same proporcje?
Nieobiektywny
21/11/2015
Genialnie proste – robię. PS Dziś znałem naleweczkę z pigwy teraz będzie czekać minimum 2 miesiące. ;)
Szalonooka
21/11/2015
Niestety niektóre nalewki maj,ą to do siebie, że potrzebują czasu. Ja jestem niecierpliwa do tego uwielbiam to połączenie ;)
Nieobiektywny
21/11/2015
Niedawno zlałem wiśnie zalane 30 lat temu spirytusem przez rodziców. Stały w spiżarni zapomniane przez wszystkich. Kilka lat temu odkryte, doczekały się w końcu konsumpcji. Smak genialny. Warto było poczekać tyle lat. :D
Małgorzata Wyroba
19/11/2015
koniecznie muszę spróbować :*
Szalonooka
21/11/2015
Koniecznie! ;)
Domowa nalewka o smaku kukułek – Szalonooka
15/11/2015
[…] Domowa nalewka kokosowa […]
Domowa nalewka czekoladowa – Szalonooka
15/11/2015
[…] Domowa nalewka kokosowa […]