Nie wiem dlaczego do tej pory nie wrzuciłam tych chrupiących ziemniaków na bloga. Są hitem w naszym domu. Są idealnym dodatkiem praktycznie do każdego mięsa, ale często robię je, jedynie z dodatkiem sosów.
To taki banał, ale idealny do niebanalnego obiadu kiedy na obiedzie będą goście, a Wy chcecie ich zaskoczyć czymś fajnym. Ale też idealna przekąska na wieczorną posiadówkę z familią przy filmie. Wystarczy obrać ziemniaki, przyprawić, wstawić do piekarnika i gotowe! Każdy ma swój przepis na pieczone ziemniaki. Większość używa gotowej mieszanki przypraw. Ja oddaje w Wasze ręce, bardzo prostą mieszankę przypraw, która zawładnie Waszym podniebieniem.
Składniki:
- Ziemniaki
- Oliwa z oliwek(ewentualnie olej)
- Pęczek koperku
- Majeranek
- Kilka ząbków czosnku
- Gałązka tymianku
- Sól
- Pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15-20 minut, żeby się przegryzły. Po tym czasie mieszamy z ziemniakami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180′ około 30-45 minut.
Proponuje piec ziemniaki na dużej blaszce, tak żeby były luźno rozłożone. Tylko w ten sposób upieczecie chrupiące ziemniaki. Mój ulubiony sos jako dodatek do tych ziemniaków, to oczywiście sos czosnkowy. Ale świetnie będzie będą się komponowały z każdym innym.
Wystarczy, że razem z ziemniakami wrzucicie do piekarnika piersi z kurczaka a będziecie mieli szybki jednogarnkowy obiad.