Nie wiem dlaczego do tej pory nie wrzuciłam tych chrupiących ziemniaków na bloga. Są hitem w naszym domu. Są idealnym dodatkiem praktycznie do każdego mięsa, ale często robię je, jedynie z dodatkiem sosów.

DSC_2115

To taki banał, ale idealny do niebanalnego obiadu kiedy na obiedzie będą goście, a Wy chcecie ich zaskoczyć czymś fajnym. Ale też idealna przekąska na wieczorną posiadówkę z familią przy filmie. Wystarczy obrać ziemniaki, przyprawić, wstawić do piekarnika i gotowe! Każdy ma swój przepis na pieczone ziemniaki. Większość używa gotowej mieszanki przypraw. Ja oddaje w Wasze ręce, bardzo prostą mieszankę przypraw, która zawładnie Waszym podniebieniem.

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Oliwa z oliwek(ewentualnie olej)
  • Pęczek koperku
  • Majeranek
  • Kilka ząbków czosnku
  • Gałązka tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15-20 minut, żeby się przegryzły. Po tym czasie mieszamy z ziemniakami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180′ około 30-45 minut.

DSC_2103 DSC_2115

Proponuje piec ziemniaki na dużej blaszce, tak żeby były luźno rozłożone. Tylko w ten sposób upieczecie chrupiące ziemniaki. Mój ulubiony sos jako dodatek do tych ziemniaków, to oczywiście sos czosnkowy. Ale świetnie będzie będą się komponowały z każdym innym.

Wystarczy, że razem z ziemniakami wrzucicie do piekarnika piersi z kurczaka a będziecie mieli szybki jednogarnkowy obiad.

DSC_2104

DSC_2110

DSC_2098