Bananofee to przepis na angielski deser. Już kilka lat temu widzieliśmy go w angielskich Ugotowanych, ale jakoś nie było okazji. Okazja nadarzyła się kiedy prze pomyłkę zamiast trzech bananów, kupiłam trzy kilo i trzeba było coś z nich zrobić. A że w domu była masa kajmakowa i inne składniki, nadszedł ten dzień.
I muszę przyznać że był to udany debiut. Przygotowanie trwało dosłownie kilka minut. Schłodzenie w lodówce niewiele więcej. Masa kajmakowa wprawdzie jest dość słodka, ale herbatniki i kremówka równoważą słodkość. Ciasto idealne dla leniuchów. Robi się szybko, a jest efektowne i bardzo smaczne.
Spód ciasteczkowy:
350 g herbatników
170 g masła
Masło rozpuszczamy. Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i mieszamy z masłem. Wysypujemy na okrągła tortownice i porządnie ugniatamy dno i wysokie brzegi. Można spód podpiec ok 5-10 minut w piekarniku. Wtedy przy krojeniu nie będzie się kruszył. Ja tego nie robiłam. Schładzamy w lodówce.
Bita śmietana:
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do schłodzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę, również mieszamy i małym strumieniem wlewamy do ubitej kremówki cały czas miksując. Sposób ten pozwoli na uniknięcie zważenia się śmietany.
Dodatkowo:
5 bananów
masa kajmakowa
czekolada
sok z cytryny
Masę kajmakową wylewamy na herbatnikowy spód. Banany kroimy w grubsze plastry i skraplamy sokiem z cytryny- nie będą w ten sposób ciemniały. Układamy na masie kajmakowej. Na wierzch dajemy śmietanę kremówkę i strata czekoladę.
Szybko, prosto i be pieczenia!
Comments
Aleksandra Z.
11/07/2015
Godzina ubijania, stosy przekleństw pod nosem i wylałam takie… na wpół (nawet nie) ubite coś na górę tarty. Zobaczymy. Może żelatyna w końskiej dawce uratuje to cudeńko. A jak nie, to zwalę na okres ;)
Kasia Makarska
11/07/2015
Co prawda jestem na odwyku od słodkiego ale…A co mi tam. Ciasto wygląda boskooooooooo…\nMniam, mniam…
Pyszne jak u mamy – Konkurs – Szalonooka
26/05/2015
[…] Bananofee a’la Szalonooka […]
Kasia Innooka
9/02/2015
Uwielbiam to ciacho, ale jeszcze sama go nie robiłam, chyba najwyższy czas spróbować, zwłaszcza, że przepis wydaje się być banalnie prosty (za inne się nie zabieram ;)). Zdjęcia <3
Szalonooka
9/02/2015
Kochana bo jest banalny ;) Serio Chwila nieuwagi i wcinasz ;)
Małorzata B.
7/02/2015
Ale słodkości! Ja nie robię w domu ciast. Niestety dzieciaki lubią tylko sklepowe ciasteczka.
justyna
6/02/2015
Wyglada wspaniale,tylko boje sie o ilosc kalorii(bo udalo mi sie zgubic 5 kg w trzy tygodnie)
Szalonooka
6/02/2015
No kalorii to tutaj jest baaardzo duzo ;)
Babatu
6/02/2015
Ale świetne te ciacho !
Anna Niezgódka
6/02/2015
mmmmm pychotka! ja mam masę kajmakową,ale kurde tylko pół puszki,bo właśnie połowę zużyłam na zrobienie wafli z masą i czekoladą :/
Szalonooka
6/02/2015
Zrób z połowy porcji i w małym naczyniu ;)
Anna Niezgódka
6/02/2015
w małym się nie opłaca :P
Izabela Rogucka
21/04/2017
Dokup 1 puszkę kajmaku i zrób w dużym naczyniu z półtorej porcji :-)
Books and Babies
6/02/2015
Wygląda pysznie:-)