Bananofee to przepis na angielski deser. Już kilka lat temu widzieliśmy go w angielskich Ugotowanych, ale jakoś nie było okazji. Okazja nadarzyła się kiedy prze pomyłkę zamiast trzech bananów, kupiłam trzy kilo i trzeba było coś z nich zrobić. A że w domu była masa kajmakowa i inne składniki, nadszedł ten dzień.

10983085_871443972878632_926567315_o

 I muszę przyznać że był to udany debiut. Przygotowanie trwało dosłownie kilka minut. Schłodzenie w lodówce niewiele więcej. Masa kajmakowa wprawdzie jest dość słodka, ale herbatniki i kremówka równoważą słodkość. Ciasto idealne dla leniuchów. Robi się szybko, a jest efektowne i bardzo smaczne.

Spód ciasteczkowy:

350 g herbatników

170 g masła

Masło rozpuszczamy. Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i mieszamy z masłem. Wysypujemy na okrągła tortownice i porządnie ugniatamy dno i wysokie brzegi. Można spód podpiec ok 5-10 minut w piekarniku. Wtedy przy krojeniu nie będzie się kruszył. Ja tego nie robiłam. Schładzamy w lodówce.

Bita śmietana:

500 ml śmietany 30%

3 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

1/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do schłodzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę, również mieszamy i małym strumieniem wlewamy do ubitej kremówki cały czas miksując. Sposób ten pozwoli na uniknięcie zważenia się śmietany.

Dodatkowo:

5 bananów

masa kajmakowa

czekolada

sok z cytryny

Masę kajmakową wylewamy na herbatnikowy spód.  Banany kroimy w grubsze plastry i skraplamy sokiem z cytryny- nie będą w ten sposób ciemniały. Układamy na masie kajmakowej. Na wierzch dajemy śmietanę kremówkę i strata czekoladę.

10969068_871444012878628_1377920684_o

Szybko, prosto i be pieczenia!