To ciasto z serii znikającego w mgnieniu oka. Chwila nieuwagi i zostają tylko okruszki. Teoretycznie ze względu na zawartość masy krówkowej- jest słodkie. Ale tylko teoretycznie. Bo kiedy odpowiednio wyważymy cukier w innych warstwach, słodkość idealnie się zrównoważy. Numer jeden w naszym domu. 3 Bit na kruchym spodzie.
Widziałam różne wersje 3 Bita w internecie. W większości były to wersje bez pieczenia. Na herbatnikach albo krakersach. Ja jednak wolę wersję dla mniej leniwych, dzięki czemu ciasta jest troszkę więcej ;) Kruchy spód jest bardzo łatwy do przygotowania, a wydaje mi się że i z takim spodem ciasto lepiej smakuje.
Ciasto:
- 1 żółtko
- 2,5-3 szklanki mąki (używam tortowej)
- 1 łyżka śmietany (18%)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Pieczemy na prostokątnej blaszce, w 180′ , w termoobiegu, przez ok 40 minut.
Warstwa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
- cukier wanilinowy
Wszystkie składniki gotujemy w garnku, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zaraz po podgrzaniu budyń zacznie gęstnieć. Trzeba go cały czas energicznie mieszać, żeby się nie przypalił od spodu.
Bita Śmietana:
- śmietana 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej + 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Dodać rozpuszczoną żelatynę, jeszcze chwilkę miksować.
Uwaga! Żelatyna nie może być ciepła, ponieważ po dodaniu śmietana się zważy!
Dodatkowo:
- duże opakowanie herbatników( używam herbatników z Tesco)
- puszka masy krówkowej
- czekolada
Na upieczony spód wylewamy budyń. Budyń powinien być ciepły. Najlepiej to zrobić zaraz po ugotowaniu, ponieważ łatwiej będzie go rozprowadzić. Na budyń układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy masę krówkową. Ja kupuję mleko skondensowane słodzone i gotuje je minimum 3 godziny w puszce. Według mnie różni się smakiem od masy krówkowej i jest lepsze.
Na masę krówkową znowu układamy warstwę herbatników i odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Kiedy przestygnie, ubijamy na wierzch śmietanę. Na bitą śmietanę ścieramy czekoladę.
SMACZNEGO!
Comments
Wszystko Przez Blogerki | | Matkanaszczycie.pl
18/03/2016
[…] out – nie lubi ciast, czekolady i wszelakich słodyczy! Przepis na to ciasto-fenomen znajdziecie TUTAJ. A poniżej możecie zobaczyć, jak wyglądało w wersji wykonanej przez Matka&Syn na Szczycie. […]
Pyszne jak u mamy – Konkurs – Szalonooka
20/05/2015
[…] 3Bit a’la Szalonooka […]
Lena
15/01/2015
Zjadłabym! Muszę go kiedyś zrobić bo nie próbowałam szczerze mówiąc.
Szalonooka
13/03/2015
No to wiele tracisz ;)
Doris Kolińska
15/01/2015
oj mniaaaam!\ntak na noc… matko bosko…. bedzie mi się śnić!
aga
14/01/2015
Jakbys mogla napisac ile tej smietanki do kremu i na jaka blache ten przepis?
Szalonooka
14/01/2015
Ja daje 0,5 litra śmietanki Łaciatej. \nOstatnio robiłam w dużej tortownicy, i wyszedł dość wysoki. Jeśli chodzi o prostokątna blaszkę, to najlepiej wybrać jakąś średnią. W dużej blaszce wyjdzie strasznie niski. Z kolei w małej może się nie zmieścić.
Kla Vell
13/01/2015
I w naszym, i w naszym…ulubione <3\nTylko, ze ja w calosci robie z herbatnikow, bez ciasta biszkoptowego na dole :)\nTwoje zdecydowanie smaczniej wyglada :D :D :D
Szalonooka
13/01/2015
To nie jest ciasto biszkoptowe a raczej kruche ;) a ty chyba do śmietany nie dajesz żelatyny? ;)
Kla Vell
13/01/2015
A myslalam biszkopt…zdjeciami sie kierowalam :)\nZelatyny w ogole nie uzywam, bo jest pochodzenia wieprzowego, agar albo SmietanFix :)
Szalonooka
13/01/2015
No tak, przecież ;)
Kla Vell
13/01/2015
Glownie chodzi tylko i wylacznie o to, ze to wieprzowina, bo u Nas w domu nie je jej nikt…\n…a mieso, dziubac zaczelam…choc w dalszym ciagu w wiekszosi przygotowuje potrawy wege, czasami co miesnego wrzucam…najczesciej gdy ktos mi to ugotuje :D