Są takie dni, kiedy mam ochotę na coś pysznego. Już, teraz, w tej chwili. Ma być szybko, ale składniki muszę mieć zawsze w domu. No i najlepiej gdyby to był makaron. No i żeby było wegetariańsko. Dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów. Pasta na szybko.

DSC_2285

Najlepsze są te najprostsze przepisy, które nie wymagają wielu składników, stania przy garach. Satysfakcja i smak gwarantowane. Ten przepis poznałam jakieś …12 lat temu. Kupę czasu. Wtedy poznałam wersję mięsożerną. I podam Wam i tę opcję dzisiaj. Chociaż nie wiem czy dodatek boczku, można uznać za opcję mięsożerną. W zasadzie delikatnie zmienia smak. Ja boczku nie lubię. I chociaż jego smak mi nie przeszkadza, postanowiłam go zastąpić czymś znacznie pyszniejszym. Orzeszkami nerkowca. Moje ulubione!

DSC_2279

Powiem Wam, że słowo “przepis” w tym przypadku to spore nadużycie. Jest po prostu pomysł na szybki makaron. Szybki i bardzo smaczny.

Składniki:

  • makaron typu spaghetti
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • orzechy nerkowca
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie boczek surowy
  • sól
  • opcjonalnie parmezan

Jak widzicie prostota i minimalizm aż wali po oczach ;) Makaron gotujemy w osolonej wodzie al’dente. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i rumienimy na oliwie z oliwek. Nie żałujcie oliwy. To nasz jedyny “sos”. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Garść natki siekamy. Wszystko razem mieszamy i voila!
DSC_2278 DSC_2280

Wersja z boczkiem? Wystarczy, że najpierw przyrumienisz pokrojony w kostkę boczek. Boczek sam w sobie ma sporo tłuszczu, więc po wytopieniu nie potrzebuje już oliwy. Pod koniec smażenia boczku dodajemy czosnek. Mieszamy z makaronem i natką pietruszki i gotowe ;)

DSC_2281

Jeżeli znacie jakieś szybkie przepisy z makaronem , w podobnym klimacie, podzielcie się! Jestem typowym włoskim zjadaczem tony makaronu!

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło, jeżeli go udostępnisz. Możesz też polubić ten post, albo zostawić komentarz. Dla Ciebie to chwila, a dla mnie będzie to mały dowód docenienia mojej pracy ;)