Ciasto Snickers.
Bardzo słodkie ciasto, z duża ilością orzechów włoskich. Swoją słodycz zawdzięcza mleku skondensowanemu,które jest na wierzchu ciasta. Jednak przy zbilansowaniu cukru w pozostałych częściach, ciasto jest bardzo przyjemne.
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
2 całe jaja
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
1 kostka margaryny do pieczenia
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
Sodę rozpuszczamy w mleku. Orzechy siekamy ręcznie bardzo drobno, bądź wrzucamy do malaksera.Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy razem na jednolite ciasto. Ja zawsze zmniejszam ilość cukru niż podana w przepisie, ponieważ wtedy słodycz jest zbyt mdła. Jak dla mnie 100 dag cukru w zupełności wystarczy. Ciasto wychodzi dość rzadkie, dlatego wkładamy je na ok. godzinę do zamrażarki.
Masa orzechowa:
20 dag grubo krojonych orzechów
12 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki prawdziwego miodu
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy orzechy. Cały czas mieszamy do zrumienienia. Jeszcze ciepłe wykładamy na ciasto.Uwaga! -bardzo szybko się przypala!
Rozgrzewamy piekarnik do 180’C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, papierem do pieczenia, bądź smarujemy margaryną. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na trzy równe części. Każdą z części kładziemy na blaszkę i rozprowadzamy rękoma na równo. Dwie części pieczemy na złoty kolor ok. 10-15 minut. Na trzecią porcję ciasta rozkładamy równo masę orzechową i pieczemy obserwując brzegi- kiedy się zrumienią wyciągamy z piekarnika. Ciepłe ciasto jest bardzo delikatne, łatwo je połamać. Dlatego zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Ale uwaga, wtedy robi się twarde i również się łamie. Zmięknie po połączeniu z masą.
Masa budyniowa:
2 x 1,5 szklanki mleka (w sumie 3 szklanki)
3 żółtka
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki
1 kostka masła 82%
Ponadto na wierzch 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1,5 szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając żeby nie przypalił się cukier. Drugie 1,5 szklanki mleka, żółtka i mąkę rozmiksować i wlać do gotującego się mleka. Gotujemy dokładnie tak jak budyń, cały czas mieszając. Wychodzi bardzo gęsty. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło kroimy na kawałki i ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Masę dzielimy na pół, przekładamy placki. Placek z orzechami układamy na wierzchu, polewamy mlekiem skondensowanym, które wcześniej gotujemy 1,5 godziny w kąpieli wodnej. Snickers najlepszy jest na drugi dzień, kiedy poszczególne warstwy ciasta się przegryzą i przede wszystkim zmiękną. Wtedy łatwiej jest go tez kroić. Trzymamy w lodówce.
Dobra rada:
Nie kombinujmy z orzechami. Orzechy włoskie nadają temu ciastu niepowtarzalny smak. Inne orzechy mogą go tylko zepsuć.