Ciasto Snickers.

Bardzo słodkie ciasto, z duża ilością orzechów włoskich. Swoją słodycz zawdzięcza mleku skondensowanemu,które jest na wierzchu ciasta. Jednak przy zbilansowaniu cukru w pozostałych częściach, ciasto jest bardzo przyjemne.

Ciasto Snickers

 Ciasto:

50 dag mąki pszennej

20 dag cukru

2 całe jaja

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki mleka

1 kostka margaryny do pieczenia

1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich

 

Sodę rozpuszczamy w mleku. Orzechy siekamy ręcznie bardzo drobno, bądź wrzucamy do malaksera.Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy razem na jednolite ciasto. Ja zawsze zmniejszam ilość cukru niż podana w przepisie, ponieważ wtedy słodycz jest zbyt mdła. Jak dla mnie 100 dag cukru w zupełności wystarczy. Ciasto wychodzi dość rzadkie, dlatego wkładamy je na ok. godzinę do zamrażarki.

Masa orzechowa:

20 dag grubo krojonych orzechów

12 dag masła

10 dag cukru

2 łyżki prawdziwego miodu

Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy orzechy. Cały czas mieszamy do zrumienienia. Jeszcze ciepłe wykładamy na ciasto.Uwaga! -bardzo szybko się przypala!

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180’C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, papierem do pieczenia, bądź smarujemy margaryną. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na trzy równe części. Każdą z części kładziemy na blaszkę i rozprowadzamy rękoma na równo. Dwie części pieczemy na złoty kolor ok. 10-15 minut. Na trzecią  porcję ciasta rozkładamy równo masę orzechową i pieczemy obserwując brzegi- kiedy się zrumienią wyciągamy z piekarnika. Ciepłe ciasto jest bardzo delikatne, łatwo je połamać. Dlatego zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Ale uwaga, wtedy robi się twarde i również się łamie. Zmięknie po połączeniu z masą.

Masa budyniowa:

2 x 1,5 szklanki mleka (w sumie 3 szklanki)

3 żółtka

1 cukier wanilinowy

1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki

1 kostka masła 82%

Ponadto na wierzch 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 

1,5 szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając żeby nie przypalił się cukier. Drugie 1,5 szklanki mleka, żółtka i mąkę rozmiksować i wlać do gotującego się mleka. Gotujemy dokładnie tak jak budyń, cały czas mieszając. Wychodzi bardzo gęsty. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło kroimy na kawałki i ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Masę dzielimy na pół, przekładamy placki. Placek z orzechami układamy na wierzchu, polewamy mlekiem skondensowanym, które wcześniej gotujemy 1,5 godziny w kąpieli wodnej. Snickers najlepszy jest na drugi dzień, kiedy poszczególne warstwy ciasta się przegryzą i przede wszystkim zmiękną.  Wtedy łatwiej jest go tez kroić. Trzymamy w lodówce.

Ciasto Snickers

 

Dobra rada:

Nie kombinujmy z orzechami. Orzechy włoskie nadają temu ciastu niepowtarzalny smak. Inne orzechy mogą go tylko zepsuć.