Pyszny, idealnie chrupiący z zewnątrz, perfekcyjnie delikatny w środku. Bez ulepszaczy, chemii, spulchniaczy. Sto procent natury i swojskiego smaku. Jest tak fantastycznie pyszny, jak pamiętacie w odległych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy Wasze babcie piekły chleb, albo kiedy w sklepach można było kupić chleb z rodzinnych, lokalnych piekarni. Dzisiaj takie chleb możecie upiec sami, dzięki temu przepisowi. Chleb pieczony w garnku.

p1061463

Chleb pieczony w garnku.

Przyznam Wam się szczerze, że jak jestem glutenowym potworem i kocham pieczywo, niestety, zwłaszcza białe, takie jeszcze ciepłe i jeszcze chrupiące właśnie, tak nigdy nie piekłam w domu chleba. Nie mam pojęcia czemu, ale zawsze kojarzyło mi się to z masą pracy, wyrabiania drożdżowego ciasta(czego nienawidzę!), co skutecznie odstręczało mnie od domowego wypieku. Po za tym, wydawało mi się tez, że zrobienie DOBREGO chleba, jest piekielnie trudne. Jak pewnie większości z Was.

To był jeden z leniwych dni, kiedy nawet nie chciało mi się zrobić śniadania. Zresztą w domu nie było świeżego pieczywa, a ja za czerstwym nie przepadam, więc na głodniaka scrolowałam internety. I kolejny raz zaatakowało mnie zdjęcie pięknie wyrośniętego chleba. Takiego jeszcze ciepłego, prosto z pieca. Obrazem aż pachniał tym chlebem, a ja zaśliniłam telefon! Od razu poczułam ochotę na taki chlebuś z domowym smalczykiem z cebulką(vege!) i ogórkiem kiszonym, albo domową konfiturą! Szybko przeszperałam internet, znalazłam różne przepisy, złożyłam w jeden, składniki miałam w domu, więc od razu zabrałam się do pracy.

Najlepsze w tym przepisie jest chyba to, że po pierwsze z ręką na sercu mogę Wam przyznać, że nie ma tu praktycznie w ogóle roboty. Po drugie ten przepis wyjdzie największemu neptykowi kuchennemu (jak mój przepis na ciasto na PIEROGI, który uwielbiacie) i nie można go zepsuć. A po trzecie składników jest mało i zawsze możecie mieć ich zapas w domu, żeby w każdej chwili, kiedy najdzie Was ochota upiec chleb.

Sekretem dobrego chleba jest czas. Drożdże potrzebują czasu do wyrośnięcia. Tylko wtedy chleb będzie idealnie napowietrzony, nie będzie zbity, gumiasty, ani zakalcowaty. Dlatego czas jaki Wam podam, do wyrośnięcia ciasta jest minimalny i nie polecam go skracać.

Chleb w oryginalnym przepisie jest pieczony w garnku. Domyślam się, że chodzi o to, aby pod przykryciem, woda jaka jest w cieście jak najdłużej odparowywała. Wtedy chleb będzie mięciutki, nie twardy i wyschnięty. Jednak do takiego pieczenia nadaje się garnek, który nie jest zaokrąglony. Ja mam garnki owalne(szersze dno, węża góra), z których zwyczajnie nie wyciągnęłabym chleba. Dlatego swoje chleby piekę w naczyniu żaroodpornym. Jednak tutaj jest ryzyko, że kiedy do nagrzanego naczynia wrzucicie zimne ciasto, pod wpływem różnicy temperatur naczynie pęknie. U mnie nic takiego sę nie wydarzyło, ale niedługo zaopatrzę się w gliniane naczynie do pieczenia w piecu. I ten sposób i Wam polecam Jeżeli macie naczynie z przykrywką, do pod przykrywką, a jeżeli jednak tak jak i ja przykrycia do naczynia nie macie, to możecie przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową. Naczynie, bądź garnek musicie nagrzać razem z piekarnikiem(dopiero do nagrzanego garnka wrzucamy chleb do upieczenia!), dlatego uważajcie, żeby nie poparzyć sobie dłoni!

Jakiej mąki użyć? Ja ostatnio używam mąki Babuni 650(Biedronka), i wydaje mi się, że była o niebo lepsza niż inna podobna ale jednak 450. Jeśli chodzi o sól- w przepisie specjalnie podaję miarkę 1-2 łyżeczki. Dla nas 1 łyżeczka soli była za mało, dwie wydaje mi się ok, ale my lubimy dobrze doprawione dania.

p1061438

CHLEB PIECZONY W GARNKU

  • 3/4 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
  • 2 szklanki ciepłej wody(nie gorącej!)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki soli

Do dużej miski (u mnie wysoka, szklana z Ikea) wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, sól, olej. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką i…to by było na tyle! ;) Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (ok 8 godzin). Rano, piekarnik razem z garnkiem nagrzewamy do 220’C( (u mnie termoobieg).

Stolnice podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i dosłownie chwile wyrabiamy. U mnie jest to zazwyczaj kilkanaście ruchów, żeby ciasto było spójne. Ciasto przekładamy do miski, ale nie może być to ta sama, w której ciasto leżakowało w lodówce. Ta jest zimna, a teraz nasz chleb potrzebuje ciepła do wyrośnięcia. Miska powinna być w temperaturze pokojowej. Po przełożeniu ciasta do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło piekarnika) na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, z piekarnika wyciągami nagrzany garnek. Nie trzeba go niczym nacierać, smarować, oprószać. Przerzucamy ciasto, smarujemy rozmąconym jajkiem. Chleb pieczemy 35 minut w 200’C pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy garnek  i pieczemy jeszcze 20 minut.

Możecie do chleba dodać ulubione ziarna, albo wierzch posypać, makiem, sezamem, słonecznikiem lub innymi ulubionymi ziarnami.  Chleb wyjmujemy z piekarnika i garnka zaraz po upieczeniu. Ja studzę chleb na kratce. Od razu jest idealnie miękki i chrupiący. Jednak jeden egzemplarz(pierwszy) wyszedł mi nieco twardszy. Wtedy wystarczy delikatnie chleb spryskać wodą i studzić pod lnianą(albo bawełnianą ściereczką), powinien fajnie zmięknąć, ale nadal pozostać chrupiący.

Taki domowy chleb powinno się przechowywać w lnianej ściereczce, w drewnianych chlebaku. Jednak umówmy się, kto dzisiaj w domu posiada lnianą ściereczkę i drewniany chlebak- to po pierwsze. Po drugie, jeżeli Wasza rodzina liczy 2,3 osoby to gwarantuje Wam, że taki bochenek zniknie w ciągu jednego dnia i nie będzie czego przechowywać.

Teoretycznie powinno się  chleb kroić i jeść po całkowitym wystygnięciu, ale…kto by tyle wytrzymał kiedy w domu TAKIE zapachy! Ja zawsze zajadam jeszcze ciepły i przyznam, że nieprędko w moim domu zagości kupne pieczywo! I Wam również życzę udanych wypieków i Smacznego!

p1061406

p1061345

Chleb pieczony w garnku

p1061410

p1061373

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku

p1061419

p1061438

p1061444

p1061454

p1061463

p1061469

p1061478

p1061483